Minden, itt megjelent vers, csak a szerző megnevezésével másolható.

2011. augusztus 31., szerda

Igaz vagy hamis az írás?

Su-la-ce:
Reggeli beszélgetések Lin-csi apát kolostorában


Lin-csi apátot egy reggel ezzel a kérdéssel fogadták a szerzetesek.
- Mondd, apát! Mit tartsunk azok felől, akik egész könyveket írnak tele legszemélyesebb érzéseikkel, s aztán mutogatják ezeket más embereknek?

- A költőkről van szó, szerzetesek? - kérdezett rá az apát.
- A költőkről bizony- vallották meg a hívek.
- A költők magamutogatása kínos kérdés- sóhajtott Lin-csi.- Egyfelől írásaik szépek lehetnek és hasznosak, másfelől az önmutogatás gusztustalanság. Nehezen érthető, honnan van hozzá bátorságuk.
- Olvassuk őket vagy ne olvassuk, apát?!
- Tanuljátok meg, szerzetesek, egy szempillantás alatt eldönteni, hogy jó- e az írás, vagy csapnivaló önmutogatás! Ahogy ránéztek egy arcra, és leolvassátok róla, hogy tisztességes ember-e a tulajdonosa, úgy olvassatok bele az írások soraiba, s forduljatok el tőlük, vagy olvassátok tovább. Mi azt valljuk, hogy az írás többnyire csak cifraság. A mi iskolánk azért veti el az írott hagyományt. Ugyanakkor elolvassuk a régieket, hogy tudjuk, mit vetünk el, s bár megmosolyogjuk a költőket, olykor magunk is verselünk. Talán nem nagy bűn ez, szerzetesek, ha nem túl hosszú az írás- mondta kissé kipirulva Lin-csi apát, aki valóban igyekezett rövidre fogni, amikor verselésen kapta magát.
- Az írástudók gyakran csalnak, apát?
- Az írástudók mindig csalnak, nincs bennük gátlás. De ez csak akkor árt, ha hamis az írás.
- Gyakran hamis, apát?
- Amennyire másutt is gyakori a hamisság. Óvakodjatok hát az irodalomtól, szerzetesek, de ne féljétek az írást! Egyébként mindent megold a buddhaság. Odaát nincs már önmutogatás, nincs már kíváncsiság. Nincs már kérdés, nincs felelet, nincs tudás, nincs nemtudás. Vagyis a buddhák már nem költők. Ideát viszont a költők még nem buddhák- szólt Lin-csi apát, s magukra hagyta szerzeteseit, nélküle töprengjenek tovább. Lehetetlen elmondani mekkora kín az írás vagy a nem írás.

2 megjegyzés:

  1. A legtöbb részével szívesen vitatkoznék ennek a kis szösszenetnek, de a lényege igaz: Ne higgy el mindent, amit mondanak neked, de mindig legyél nyitott a megértésére.

    VálaszTörlés
  2. Mondjuk pont nem erről szól, de erről majd szóban vitatkozunk :-)

    VálaszTörlés